Historische gebeurtenis

Goudschat van Beilen

Schatvondst bestaande uit een grote hoeveelheid gouden voorwerpen uit de laat-Romeinse tijd.

In 1955 in Beilen aan het licht gekomen en sindsdien in de collectie van het Drents Museum. Het gaat om vijf secundair opgerolde halsringen, een armband en 22 munten, zogeheten solidi. Vijf van de zes sieraden zijn met stempels versierd. Een in 1845 gevonden solidus en een in 1852 ontdekte halsring hebben oorspronkelijk ook deel uitgemaakt van de schat. Alle munten zijn vóór het jaar 400 geslagen. Korte of langere tijd daarna moeten de kostbaarheden begraven zijn, mogelijk als een offer. Het is niet ondenkbaar dat de bewoner ('hoofdman') van het grootste erf in de uit de Romeinse tijd daterende nederzetting te Wijster de bezitter van de gouden voorwerpen is geweest.