Royal Goedewaagen

Organisatie type: Producent van aardewerk

Ambachtelijke producent van aardewerk uit Nieuw-Buinen.

Naast een fabriek en ateliers beschikt Royal Goedewaagen over een eigen ontwerpafdeling (ontwerpers worden intern opgeleid) en laboratorium voor grondstoffenbereiding (verschillende kleisoorten worden uit Engeland, Duitsland en Noorwegen betrokken). Het bedrijf, dat ook exporteert en befaamd is om zijn (museum)reproducties van met name oud Delfts Blauw, beheerst alle bekende keramische decoratietechnieken en is daarmee uniek in Nederland.

De wortels van de onderneming liggen in Gouda (Z.-H.) waar P. Goedewaagen in 1853 de sinds de 17e eeuw bestaande aardewerkfabriek De Star overnam. Het bedrijf ging failliet in 1982, maar beleefde een jaar later een herstart. De verhuizing naar Nieuw-Buinen werd in 1984 afgerond. Daar was overigens in 1963 vanwege de ruimere arbeidsmarkt al een productielocatie betrokken. In 1989 werd in het bedrijfspand het Keramisch Museum Goedewaagen geopend.