Gereformeerde Gemeenten

Officieel: Gereformeerde Gemeenten in Nederland en Noord-Amerika.

Kerkgenootschap, ontstaan in 1907 door het samengaan van een aantal Ledeboerianen en een aantal Kruisgemeenten. De meest orthodox gelovige calvinisten worden hier in een los kerkverband bijeen gebracht. Leden van deze gemeente bewaren een grote afstand tot de moderne cultuur, waardoor ze ook bekend staan als de Zwarte Kousen-kerk. In 2003 was het aantal gemeenten 158 en hadden samen ruim 98.000 leden.

De enige gemeente in Drenthe is sinds het begin van de jaren '50 van de vorige eeuw in Hoogeveen met een eigen kerkgebouw in Noordscheschut. Vanuit deze gemeente is de eerste en enige reformatorische school in Drenthe gesticht, die in 1989 als Eben Haëzerschool officieel is geopend. Leden van de Gereformeerde Gemeente stemmen politiek op de Staatkundig Gereformeerde Partij.