Eelco Gelling

Functie: Gitarist

Meijers

(Zwartsluis 1946)

Gitarist en zanger.

Speelde begin jaren '60 in de groepen The Rocking Hurricanes en The Rocking Strings met Hans Kinds (slaggitaar) en Willy Middel (basgitaar); de bands speelden een repertoire gestoeld op gitaarmuziek van The Shadows. Rond 1964 kwam zanger Harry Muskee bij het trio. Het repertoire werd meer bluesgericht en de naam veranderde in Cuby and the Blizzards (C+B). De groep werd erg populair in de Amsterdamse undergroundscene. De band nam, zonder Muskee en Brood, in 1967 een lp op met de Amerikaanse blueszanger/pianist Eddy Boyd (Praise The Blues) en maakte met Van Morrison een korte tournee door Nederland. Gelling maakte eind jaren '60 een uitstapje naar de supergroep Tower, met onder meer Boudewijn de Groot. Daarvoor werd hij gevraagd door John Mayall's Bluesbreakers, als vervanger van Peter Green. Ook Van Morrison vroeg hem, maar Gelling koos voor C+B. In 1972 werd besloten met C+B te stoppen. In 1975 volgde Red White 'n Blue, met naast Gelling en Muskee, gitarist Frank Nuyens (Q65), basgitarist Lou(rens) Leeuw en drummer Herman van Boeyen. In 1976 heette de band, in gewijzigde samenstelling (met Herman Brood), weer C+B. Eelco Gelling sloot zich aan bij Golden Earring, waarmee hij niet alleen speelde op verschillende platen, maar tevens door Amerika toerde. Het boterde echter niet tussen Gelling en het strak georganiseerde Earringbedrijf, met als gevolg dat Gelling tijdens een Amerikaanse tournee vertrok.

Terug in Nederland vulde Gelling zijn tijd voornamelijk met het meedoen aan (platen)sessies (Flavium) en was hij enige tijd als lid van Freelance Band. Tot hij in het begin van de jaren '80 weer werd herenigd met Harry Muskee in de Muskee Gang. Tijdens de opnamen van de tweede lp, Rimshots In The Dark (1986), werd Gelling vervangen door Erwin Java. Vervolgens bracht hij met Blues Connection twee jaar later een lp uit. In de jaren '90 deed Gelling vooral veel sessiewerk. Sinds 1997 heeft hij een eigen band, Eelco Gelling Band, bestaande uit zanger/gitarist Ron Krop, basgitarist Arjen Rijsdijk en drummer Jeffrey van Duffelen. [Meijers]