Locatie

Gees

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Esdorp in de gemeente Coevorden (tot 1998 Oosterhesselen) ten zuidwesten van Oosterhesselen. Ten westen van Gees liggen de plaatsen Geesbrug en Geeserveld (in het gelijknamige gebied) en lopen op de grens met de gemeente Midden-Drenthe de weg en het kanaal Geeserraai ten westen van het bouwlandcomplex Veenmarke van Gees. Ten noordwesten van het dorp ligt de boswachterij Gees, ervan gescheiden door de Geeserstroom, en ten zuidoosten de Geeseresch.

In 1207 en 1217 vermeld als G(h)ies, in 1276 reeds als Gees, in 1759 Gies, in 1867 Geest; tot 1620 ook Westerhesselen genoemd. Het dorp ligt hoog te midden van dorre terreinen; gees, gais = onvruchtbaar.

Voor café 'De Zwerfkei' ligt de grootste zwerfsteen van Nederland, daterend uit het Saalien (35 ton, 2,3 m hoog, 3,90 m lang en 2,75 m breed), door de NAM uit een akker opgediept. Ten westen van Gees ligt het restant van de Klinkenberg.

In 1857 kreeg het dorp een christelijk-gereformeerde kerk, die tot 1914 dienst heeft gedaan; nu is zij in gebruik als boerderij. In augustus 1944 werd de plaats één van de kernen van de Gereformeerde Kerken van Nederland (Vrijgemaakt). Eertijds was Gees het belangrijkste dorp van de gemeente Oosterhesselen; hier woonden de meeste ambachtslieden. Na 1860 nam de centrumfunctie af en werd Oosterhesselen het verkeersknooppunt, ook door de tram; later kwam hier ook het gemeentehuis.

Literatuur