GAVI

Organisatie type: Afvalverwerkingsbedrijf

Volledig: Geïntegreerde Afval Verwerkings Installatie

Bedrijfsonderdeel van Essent Milieu (voorheen VAM) te Wijster.

De installatie bestaat uit drie parallelle verwerkingslijnen. Elke verwerkingslijn kent drie achtereenvolgende bewerkingen. Eerst wordt het aangevoerde afval gescheiden, vervolgens wordt het niet verder te verwerken afval verbrand, waarna de hierbij geproduceerde rookgassen worden gereinigd.

In de scheidingsinstallatie worden de volgende afvalstoffen geselecteerd: 1. een organisch natte fractie (ONF) 2. ijzer en blik 3. papier en kunststof. Na deze scheiding resteert een brandbare fractie (RDF). De ONF wordt (vooralsnog) gestort. IJzer en blik worden verkleind en ontdaan van verontreinigingen. Papier en kunststof worden in balen geperst en gebruikt als secundaire brandstof. Deze scheiding en afzonderlijke verwerking hebben tot doel de nog bruikbare materialen nuttig toe te passen. Bovendien kan men op deze wijze de beschikbare verwerkingscapaciteit maximaal benutten. De RDF wordt in roosterovens verbrand. De hierbij vrijkomende verbrandingsgassen worden gereinigd in een rookgasreinigingsinstallatie.

Bij de verbranding wordt elektriciteit opgewekt. Een deel hiervan wordt gebruikt door de GAVI, het resterende deel wordt aan het openbare elektriciteitsnet geleverd. Na het verbrandingsproces blijven slakken over. Deze worden opgewerkt in een slakkenopwerkinstallatie, waar ze worden ontdaan van metalen en worden gezeefd. De bewerkte slakken vinden toepassing als bouwmateriaal. Ketelas, vliegas en rookgasresidu worden toegepast in de Duitse mijnbouw.