Locatie
Alle rechten voorbehouden

Friese veen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Open waterpartij ten zuiden van het Paterswoldsemeer, in een laagveengebied met moerasbos. In de eerste helft van de 19e eeuw ontstaan.

Waar veen werd afgegraven ontstond water, met daartussen legakkers. Door golfslag zijn de meeste legakkers verdwenen. De legakkers in het noordelijk deel die gespaard zijn gebleven, worden beheerd als hooiland of zijn begroeid met moerasbos. Er pleisteren en broeden Aalscholvers. Kleine karekiet, Rietzanger en Rietgors komen er voor. Aan de rand van het Friese veen staat een vogelkijkhut. Het terrein wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten. Zie ook: Petgaten.