Franse school

School die voorbereidde op werk in handel en internationaal verkeer. De 'moderne talen' namen dan ook een belangrijke plaats in bij het onderwijs, vooral het Frans, lange tijd de taal van de diplomatie. Drenthe, een gewest waar de handel geen centrale rol speelde, kende tot de 19e eeuw geen Franse scholen. In Assen werd in 1820 een Franse school voor jongens opgericht die later, als 'tweede afdeling', min of meer opging in de Latijnse school (1825) en weer later in de Rijks hbs (1868). Een Franse school voor meisjes kwam er ook in Assen (1821). Ze kreeg pas laat een zekere reputatie, maar kwam nooit echt tot bloei. Meppel had een Franse school van behoorlijke naam. Korte tijd was deze school ook opengesteld voor meisjes. Ook Coevorden kende een Franse school voor de beide geslachten, maar deze school kon geen grote roep verwerven. Nadat in 1857 de vierde Wet op het lager onderwijs werd aangenomen, werden de scholen vervangen door scholen voor mulo; deze scholen werden echter nog lange tijd Franse scholen genoemd.