Roelof Frankot

Functie: Schilder, tekenaar

(Meppel 1911 - Heeten, Ov. 1984)

Schilder en tekenaar. Zoon van een typograaf. Als kunstenaar autodidact. Aanvankelijk geïnteresseerd in fotografie; had korte tijd een fotozaak in Zwolle. Woonde o.a. te Assen (tot 1928), Amsterdam, Staphorst (1942-48) en Heeten (vanaf 1966). Was enige tijd gehuwd met de schilderes Stien Eelsingh (1942-48).

Frankot behoort tot de groep kunstenaars die na WO II, naast de Cobra-groep, in Nederland de abstracte kunst verder tot ontwikkeling bracht. Hij exposeerde regelmatig in binnen- en buitenland en had met name veel succes in Denemarken, waarheen hij veel van zijn werk verkocht. In 1990 wijdde het Drents Museum een overzichtstentoonstelling aan hem. Werk van hem is o.a. in bezit van het Drents Museum, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam.