Filmclubs

Verenigingen van amateurfilmers.

Filmclubs ontstonden veelal na WO II, toen filmapparatuur voor meer mensen betaalbaar werd. In Drenthe werd in 1960 de Asser Filmclub opgericht. Aan de wieg stond de Asser filmer Frits van Echten. In de jaren '60 volgden filmclubs te Meppel, Hoogeveen en Emmen, maar deze hebben slechts enkele jaren bestaan. In 1985 splitste de Algemene Smalfilm Amateurs (ASA '85) zich af van de Asser Filmclub. De leden van A.S.A. '85 wilden op 8 mm blijven filmen, terwijl de Asser Filmclub overstapte op video en vervolgens op digitaal filmen. De Asser Filmclub, A.S.A. '85 en de Beiler Videoclub zijn aangesloten bij de afdeling Noord van de Nederlandse Organisatie van Amateurfilmers (N.O.V.A.).