Film

Bewegende beelden, vastgelegd op een strook met lichtgevoelige laag.

De oudst bekende film over Drenthe werd in 1927 gemaakt in opdracht van de provincie en kreeg de titel 'Mooi en arbeidzaam Drenthe'. In de jaren '30 werden enkele films gemaakt over bedrijvigheid, zoals over turfwinning en over de zuivelfabriek te Roden. Ook de TT te Assen werd al vroeg gefilmd. Belangrijke Drentse (amateur-)filmers uit deze periode waren: Jan Poortman en T. Bos in de regio Meppel, het echtpaar Hertz te Zuidlaren en vader en zoon Van Echten te Assen. Tijdens WO II werd een film over Kamp Westerbork gemaakt. In 1951 liet Het Drents Genootschap een promotiefilm over Drenthe maken. In de jaren '50 en '60 werden veel Drentse dorpen gefilmd door de firma Adolfs uit Enschede. Bedrijfsfilms uit deze tijd verschenen over de DABO, VAM en NAM. Vanaf de jaren '60 nam het amateurfilmen op 8mm toe en werden filmclubs opgericht. In 2002 werd het DAVA opgericht om historische Drentse films te bewaren voor toekomstige generaties.