Factie

Belangengroep van edelen en onedelen, die elkaars steun trachtten te verwerven bij het verdelen van de ambten en inkomsten. Het hoogtepunt van de factievorming in Drenthe lag tussen 1650 en 1750. De macht in Drenthe berustte voor een groot deel bij de drost, de gedeputeerden, de secretaris en de landschrijver. Het was dus zaak tot die kring door te dringen. Vrijwel alle leden van de adel en leden van een tiental niet-adellijke eigenerfde families profiteerden van de samenwerking in facties. Men sloot allianties en liet zich voor verleende gunsten betalen.