Eursinge

Bron: Drents Archief

1. Buurtschap in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Westerbork, tot 2000 Middenveld) ten zuiden van Westerbork; hiervan gescheiden door de Eursingeresch. Ten zuiden ervan gaat de Eursingerstroom over in de Ruimsloot.

In 1408 vermeld als Ouersinghe, in 1559 als Orssynghe en in 1840 Eursing; ook Eursingebork en Eursinge-Bork. De betekenis luidt: over-es-ing = woonplaats, aan gene zijde van de es gelegen (vanuit Westerbork bezien).

2. Gehucht in de gemeente Westerveld (tot 1998 Havelte) ten zuidwesten van Havelte en de voormalige Volkshogeschool Overcinge; ten noorden ervan ligt de Eursingerbinnenesch.

Bronnen vermelden: Oeveressingen (1313), Oversinghe goet (1368), Eursinge (1811-13). De betekenis is conform aan die van 1, nu vanuit Havelte bezien.

3. Buurtschap in de gemeente De Wolden (tot 1998 Ruinen) ten noordwesten van Pesse, hiervan gescheiden door de rijksweg A28 (Groningen-Utrecht). In 1811-1813 Eörsing, 1851-55 Eursinge, 1865 Oversinge en 1867 Oersinge. De betekenis is conform 1 en 2, nu vanuit Pesse bezien.

Schimpnaam voor de inwoners: Grieze kreeien (vrome kerkgangers in zwart-grijs kostuum).