Locatie

Eursing

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Wegdorp met een lengte van 2 km aan de gelijknamige weg in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Beilen, tot 2000 Middelveld), ingeklemd tussen de bebouwde kom van Beilen en Halerbrug.

In 1634 Oversche, in 1851-55 Eursinge, in 1899 Eursinge Beilen; ook wel als Eursingebeilen of Eursinge - Beilen geschreven. De betekenis luidt: over-es-ing = woonplaats, gelegen aan gene zijde van de es (vanuit Beilen bezien). Verwant aan de drie plaatsen Eursinge in Drenthe.

Vroeger een gehucht ter hoogte van de Esweg-Eursingerweg in de omgeving van de Drenthehal te Beilen. De boerderijen van Eursing zijn omstreeks 1970 afgebroken. Om de historische naam niet te vergeten, kreeg de bebouwing die zich uitstrekt van de bebouwde kom van Beilen tot Halerbrug de naam Eursing.