Ette

Gezworen ingezetene van Drenthe die gekozen is om, als lid van Drost en 24 Etten, een deel van de over-heidstaak waar te nemen. Om tot ette gekozen te kunnen worden moest men in het bezit zijn van een boerenbedrijf met bouw-, weide- en groenlanden en een aandeel in de marke, het gemeenschappelijke bezit van een dorpsgemeenschap. De etten kwamen oorspronkelijk voort uit de Drentse eigenerfdenfamilies, een aantal gezeten boerenfamilies met veel bezit. In de 18e eeuw traden meer regenten als ette op. Zie verder: Etstoel.