Begrip

Erica. Jaarboekje van de maatschappij van Weldadigheid

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Periodiek van de Maatschappij van Weldadigheid, verschenen van 1865-1908. De eerste boekjes werden gedrukt bij G. Hovens Gréve te Steenwijk, daarna vervaardigde D.B. Centen in Amsterdam alle volgende nummers.

Met het uitgeven van het jaarboekje had redacteur A.F. Eilerts de Haan (1834-1899), die samen met C.J.M. Jongkindt Coninck en IJ. van Konijnenburg de eerste redactie vormde, twee doelen voor ogen: in brede kring belangstelling wekken voor de Maatschappij van Weldadigheid en het misverstand dat bij velen omtrent de koloniën bestond wegnemen. Naast de meer op de Maatschappij gerichte artikelen, werden er in het jaarboekje diverse literaire bijdragen opgenomen. Erica heeft dan ook een groot aantal medewerkers gekend, die proza en/of poëzie voor het jaarboekje schreven. Onder hen waren landelijk bekende publicisten. Bijdragen uit Drenthe werden geleverd door, onder anderen, A.L. Lesturgeon, P.C.J. Meys. H. Houwink Rz. en J. Pol. Vanaf 1895 liep de belangstelling voor het jaarboekje terug, na 1908 werd de uitgave definitief gestaakt.

Literatuur