Begrip

Emmer Courant

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Krant, verscheen op 3 januari 1891 als het Nieuws- en Advertentieblad voor het Oosterkwartier van Drenthe. Dit wekelijks verschijnende blad werd opgericht door J.H.E. Meesters en zijn zoon J. Meesters Jr. Zij traden op als drukkers, uitgevers en redacteurs totdat hun neef W. ten Kate de zaak overnam in 1896. Ten Kate doopte de krant Nieuws- en Advertentieblad voor den Zuid-Oosthoek van Drenthe. Hij gaf het blad al snel twee keer per week uit, vanaf 1905 onder de naam Emmer Courant.

Na een tijdelijke stop tussen 1942 en 1945, verscheen de krant steeds vaker per week. Vanaf 1956 zelfs dagelijks. Gestaag groeide de Emmer Courant uit tot het belangrijkste nieuwsblad van de zuidoosthoek van Drenthe. Uitgeverij Ten Kate werd in 1964 opgenomen in de perscombinatie Drents-Groningse Pers. Per 1 februari 1992 heette het dagblad Drentse Courant. Nog geen drie jaar later ging de krant samenwerken met Hazewinkel Pers (uitgever van het Nieuwsblad van het Noorden) en kreeg het dezelfde redactie als het Groninger Dagblad. In 2002 fuseerden beide met het Nieuwsblad van het Noorden tot het Dagblad van het Noorden.

Literatuur

  • Lit.: H.J. Prakke, Deining in Drenthe (Assen 1969
  • 4e druk)
  • B. Tammeling, De krant bekeken. De geschiedenis van de dagbladen in Groningen en Drenthe (Groningen 1988)
  • Jubileumuitgave Emmer Courant 3.1.1991.