Sake Elzinga

Functie: Fotograaf

(Groningen 1959)

Fotograaf. Opgeleid aan de fotovakschool te Apeldoorn. Na een vijftal jaren vooral technische ervaring te hebben opgedaan, sinds 1982 werkzaam als zelfstandig fotograaf. Zijn thuisbasis is Assen. Elzinga's werkterrein is breed: van de actuele politiek tot sport en tot kunst en cultuur; de opdrachten liggen op regionaal, nationaal en internationaal gebied. Sinds 1987 is hij een van de vaste fotocorrespondenten voor het NRC Handelsblad. Sake Elzinga is een geregelde deelnemer aan belangrijke groeps- en solotentoonstellingen. Vele publicaties zijn verlucht met zijn foto's. Hij ontving verschillende fotoprijzen, o.a. in 1990 de tweede prijs sport World Press, in 1994 de eerste prijs in de categorie documentair Nederland in de Zilveren Camera en in 2001 de eerste prijs in de categorie Kunst, cultuur, architectuur en techniek in de Zilveren Camera. Voor zijn serie over Tsjernobyl ontving hij in 1996 de Fuji Award, een hoge onderscheiding in de fotowereld.