Ellents

Familie die sinds de 17e eeuw in Drenthe woonde, vooral in Anloo. Door het huwelijk van Coenraad Ellents (c. 1625-1691) met Anna Geertruid Sichterman (1659-1727), dochter van de landschrijver Wolter Sichterman, kwam hij in de Drentse regentenkring. Zijn nazaten bekleedden in de 18e eeuw vele openbare functies, zoals gedeputeerde, landschrijver en ontvanger-generaal. De bekendste was Coenraad Wolter Ellents (Zuidlaren 1720 - Roden 1784), die Landschapssecretaris was. Na een opleiding tot advocaat, welke functie hij van 1739 tot 1746 in Meppel bekleedde, werd hij ontvanger van de successierechten en in 1748 schulte van Meppel. Stadhouder Willem IV trok hem in 1750 aan tot landschapssecretaris. In die functie vervulde hij een centrale rol in de regentenheerschappij die Drenthe toen kende. Hij kocht de havezate Mensinge en verkreeg ook het daaraan verbonden recht. Deze bleef in de familie tot zijn weduwe Gesina Oldenhuis in 1818 overleed. Bovendien was hij actief in verschillende veencompagnieën en aldus een vermogend man.