Persoon

Jakob Elema

Functie: Rijkslandbouwleraar, Rijkslandbouwconsulent, hoogleraar

Geboren: 1872
Gestorven: 1950

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Borstbeeld van de voormalige rijkslandbouwconsulent in Drenthe, Prof. Ir. Jacob Elema, bij proefboerderij Kooijenburg te Marwijksoord. - Bron: Monumentenzorg, collectie Rolde

(Toornwerd 1872 - Assen 1950)

Rijkslandbouwleraar en -consulent en hoogleraar. Na een landbouwkundige opleiding werd hij in 1895 de Drentse rijkslandbouwleraar, die vooral actief was in de landbouwvoorlichting. Daarvoor hield hij vele honderden lezingen in geheel Drenthe. Op zijn instigatie werden alom landbouwverenigingen en boerenleenbanken opgericht. Vanaf 1913 gaf hij ook praktijklessen aan de Hogere Landbouwschool in Wageningen, waar hij in 1918 buitengewoon hoogleraar in de grondverbetering werd. Tot 1938 behield hij die functie. Als deskundige en organisator had hij in Drenthe een onbegrensd vertrouwen.

Literatuur

  • Lit.: DB 4