Eexterveen

Bron: Drents Archief

Wegdorp in de gemeente Aa en Hunze (tot 1998 Anloo), 3 km lang randveenontginningsdorp op een zandrug ten oosten van de Hunze of Oostermoersche Vaart, gelegen tussen Eext (Dr.) en Veendam-Wildervank (Gr.). Atlassen uit de periode 1851-1899 maken gewag van twee nederzettingen: Noord-Eexterveen en Zuid-Eexterveen. Het geheel is gesticht in 1505, toen boeren uit Eext ten oosten van de Hunze de vervening en ontginning ter hand namen. In 1672 telde de nederzetting tien gezinnen, in 1764 twintig (120 inwoners). In het kader van de Herinrichting Drents-Groningse Veenkoloniën werd voor de kom van het dorp een dorpsvernieuwingsplan opgesteld. Er werd een riolering aangelegd en verbeteringen werden aangebracht aan straten, voetpaden en parkeerstroken. Verder kreeg het centrum een dorpshuis, café en winkel onder één dak.