Eclecticisme

Bouwstijl uit de 19e eeuw waarbij decoratieve elementen uit de klassieke architectuur gecombineerd werden tot een eigen vormentaal. De strengheid van het Neoclassicisme werd daarbij afgezwakt. Voorbeelden zijn de Rijks hbs (1867, architect H.C. Winters) te Assen en enkele herenhuizen in de omgeving van de Hertenkamp te Assen (Villa Aschwing en Hertenkamp 1). Verspreid over de provincie komt deze stijl veelvuldig voor bij de wat rijkere behuizingen. Voorbeelden: Dijkhuizen 13-15 (1892-'93, P. Janzen) te Ruinerwold, Greveling 195 te Annerveenschekanaal.