Rudolf Albert (Rudi) Ebeling

(Münkeboe, Dld. 1934)

Naamkundige, van 1966-1999 verbonden aan het Nedersaksisch Instituut. Promoveerde in 1984 op een naamkundige en verklarende karakterisering van de familienamen van de Kreis Leer (Oost-Friesland, Duitsland). Redacteur van onder meer de tijdschriften Naamkunde en Driemaandelijkse Bladen. Onder zijn leiding en met zijn medewerking verschenen tussen 1981 en 1987 zeven kaartbladen met Drentse veldnamen, verzameld en bewerkt door Jan Wieringa. Van belang is verder zijn De familienamen in Drente anno 1947. Een retrograde lijst (1987), met een inleiding die het belang van een dergelijke retrograde presentatie van een namenbestand voor de bestudering van de structuur van namen onderstreept.