E en O

Sportclub uit Emmen (Emmen en Omstreken), in 1933 opgericht als 'omnivereniging'. De beoefende sporten waren gymnastiek, (veld)handbal, volleybal en enige tijd ook atletiek. Vooral onder impuls van de uit Goes afkomstige gymnastiekleraar Ad van Zweeden kwam de handbaltak tot bloei. In 1977 leidde dat tot een splitsing. De zaalhandballers (tot 1990 werd er ook nog op het veld gespeeld) zorgden voor veel inkomsten (entreegelden) die in de verenigingskas vloeiden; ook sponsoring ging een rol spelen. Gymnastiek, volleybal en handbal gingen als zelfstandige verenigingen verder, wel alle drie als E en O. Dat deze naam landelijke bekendheid geniet, is te danken aan de handballers. De mannen spelen al lang in de eredivisie en werden onder leiding van de verenigingsman en oud-international Harry Weerman in de seizoenen 1988-89, 1990-91 en 1991-92 kampioen van Nederland. In 1995-96 (trainer Henk Groener) en 1996-97 (trainer Joop Fiege) werden titel vier en vijf binnengehaald. Een belangrijke rol in de successen speelde ook sponsor HAKA, die zestien jaar lang zijn naam aan de club verbond. Daardoor kwamen sterke spelers naar Emmen, zoals Rob en Joop Fiege, keeper Galouza (Wit-Rusland)), Peter Portengen, Robert Nijdam en vele anderen. Ook door de club opgeleide talenten drongen regelmatig door naar de hoofdmacht. Dat gold tevens voor het damesteam dat Harry Weerman in 1992 onder zijn hoede nam. De verzameling jeugdige speelsters bereikte in 1994-95 de eredivisie en eindigde daarin meteen als derde en tweede. Daarna viel het team uit elkaar, omdat het grootste deel van de selectie werd opgenomen in de Nederlandse ploeg, die zich buiten de clubs en de competitie ging voorbereiden op grote toernooien. Saskia Mulder, Olga Assink, Martine Hekman, Elly An de Boer (totdat ze in conflict kwam met bondscoach Bert Bouwer), Monique Feijen en Jokelyn Tienstra waren vaste krachten van Oranje. De vrouwen van E en O, die eerder in Monique Geitz een veelvoudige international kenden, speelden daarna verder in de eerste divisie. Bij de mannen was de eerste international Ad van Zweeden, later volgden Harry Weerman en Geert Roelof Oosting. Zij waren de voorlopers van een uitgebreide serie E en O'ers die het Nederlands team bereikten.

De vrouwen van E en O, die eerder in Monique Geitz een veelvoudige international  kenden, speelde daarna tot 2003 in de eerste divisie. In dat jaar werd de terugkeer naar de eredivisie bewerkstelligd. De mannen speelden in het seizoen 2005-2006 de finalewestrijden van de play-offs, waarin na een spannende strijd de nationale titel aan Volendam moest worden gelaten. Bij de mannen was de eerste international Ad van Zweeden, later volgden Harry *Weerman en Geert Roelof Oosting. Zij waren de voorlopers van een uitgebreide serie E en O’ers die het Nederlands team bereikten. [Kuis]