Persoon

Hilbert van der Duim

Functie: Schaatser

Geboren: 1957

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Beetsterzwaag 1957) Schaatser.

Heeft een imposante erelijst: zeven nationale titels, tweevoudig Europees kampioen en wereldkampioen. Op het NK van 1972 in Assen werd hij eerste. Bij het WK 1980 in Heerenveen versloeg hij de Amerikaan Eric Heiden, die een maand eerder op de Olympische Spelen vijf keer goud had veroverd. Op 24 en 25 januari 1981 werden in Deventer de Europese schaatskampioenschappen voor heren gehouden. Een val op de 10.000 m doorkruiste Van der Duims kansen op een titel. De - roemruchte - reden van zijn val: vogelpoep op het ijs.

Een andere vaak gememoreerde misser deed zich voor tijdens het WK in Oslo in 1981: Van der Duim reed op de eerste dag bij de 5 km tegen de Noord Sjöbrend een rondje te weinig. Theo Koomen riep in de radiomicrofoon: 'Jongen, Hilbert, je moet een ronde ...' Op de tweede dag kwam hij ten val. In 1983 werd Van der Duim derde bij het wereldkampioenschap sprint in Helsinki.

In 1985 stapte hij over van de lange baan naar het marathonschaatsen en won meteen de Heineken Schaatszesdaagse. Bij de opening van de Thialfbaan in Heerenveen (1986) verbeterde Van der Duim het werelduurrecord. Hij bracht dat op 39 km en 492,80 m. Met overmacht won hij op 16 januari 1986 het Nederlands kampioenshap op natuurijs in Eernewoude. Bij de Elfstedentocht van 1986 werd hij achtste.

Op 6 februari 1987 raakte hij betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Op de terugweg van een marathon in Assen botst hij frontaal met een tegenligger en moest vele operaties en een langdurige revalidatie ondergaan. Momenteel is hij docent aan het Drenthe College in Assen en politiek actief voor de PLOP.