Henry Edward Leigh Dryden

Functie: Oudheidkundige

4th baronet of Canons Ashby in Northamptonshire (1818-1899).

Deze landedelman besteedde veel tijd aan de studie van wapens, kerken, kloosters en megalieten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Algerije en Drenthe. Al dan niet vergezeld door W.C. Lukis tekende hij minutieuze plans en opstanden van deze monumenten. Bij het opmeten van veertig Drentse hunebedden met Lukis in 1878 tekende hij op zondagen ook enkele oude Drentse kerken. Zijn plans en opstanden van Drentse hunebedden bevinden zich te Londen (Society of Antiquaries), Oxford (Ashmolean Museum) en Assen (een op kosten van L. Oldenhuis Gratama vervaardigde complete set in het Drents Museum).