Sam Drukker

Functie: Schilder, tekenaar, Graficus

(Goes 1957) Schilder, tekenaar, graficus.

Zoon van een arts. Broer van de kunstenaar Flip Drukker (1949).

Na voltooiing van de middelbare school te Assen volgde Drukker de schilderopleiding aan Academie Minerva te Groningen. Daarnaast deed hij de lerarenopleiding Ubbo Emmius. In 1984 en '85 woonde en werkte hij in Parijs, waarna hij zich in Amsterdam vestigde.

Drukker is een figuratief schilder, sterk in portretten en naakten. In 1996 was hij een van de kandidaten voor een nieuw officieel portret van Koningin Beatrix. In zijn prent gaf hij haar heel direct weer met doorleefd gelaat. De Rijksvoorlichtingsdienst koos voor twee mildere portretten.

Een uitzondering in zijn werk is het joods monument te Assen op de hoek van de Groningerstraat en de Oudestraat. Als oud-Assenaar en behorend tot een generatie van jongere mensen met een joodse achtergrond werd hij in 1990 door een comité uitgekozen om een ruimtelijk monument te maken ter gelegenheid van het feit dat er in 1942 vijfhonderd joden uit Assen werden gedeporteerd. Drukker combineerde een muur en een zelfportret (de gehurkte man zonder gebedskleed) met de Davidster.

In 1999 heeft het Drents Museum in Assen een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd van zijn werk. Werk bevindt zich o.a. in het Drents Museum.