Draaiorgelmuseum

In 1987 in Assen ontstaan museum op initiatief van de gelijknamige stichting (opgericht in 1974).

Rond 1980 begon zij met het organiseren van concerten in een verbouwde aardappelbewaarplaats van de Nederlandse Spoorwegen. De plek moest in 1986 vanwege afbraak worden verlaten, waarna de gemeente een jaar later het onderkomen aan de Rode Heklaan beschikbaar stelde. Het ontstaan is terug te voeren op de schenking van een kermisorgel aan de gemeente door de Commerciële Club van Assen in 1967. Tegenwoordig herbergt het museum diverse straat-, kermis- en dansorgels waarmee regelmatig in binnen- en buitenland wordt opgetreden. Ook in het museum zelf worden concerten gegeven.