Begrip

Dorpshuizen

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Sociaal-culturele voorziening ten bate van de dorpsgemeenschap.

Het oudste dorpshuis in Drenthe dateert van 1915 en werd gesticht in Paterswolde op initiatief van Gezina Bähler-Boerma. Het was bedoeld ter bevordering van de ontwikkeling van de dorpsbevolking. Het concept zou in het crisisgebied van Zuidoost-Drenthe in de jaren 1920 en 1930 veelvuldig worden toegepast door Opbouw Drenthe (zie ook: Buurthuizen).

Na WO II kwamen veel meer dorpen voor een eigen dorpshuis in aanmerking, mogelijk gemaakt door rijkssubsidies. In de jaren ’50 tot ’70 zijn aldus in tal van grotere en kleine dorpen dorpshuizen verrezen. Belangrijk daarin was het advies van de commissie Dorpshuizen en wijkcentra. Diemers, van het ministerie van Maatschappelijk Werk en Wanninkhof van Opbouw Drenthe gingen als ‘Sinterklaas en Zwarte Piet’ door de provincie om dorpshuizen op te zetten. Doorslaggevend was het eigen initiatief van de dorpsgemeenschap, niet de houding van de gemeente.