Begrip

Doodstraf

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Zwaarste straf in ons rechtssysteem, als algemene straf afgeschaft in 1870, in 1952 voor het laatste toegepast op oorlogsmisdadigers.

Het Landrecht van Drenthe maakte de doodstraf mogelijk bij moord, doodslag, verkrachting en brandstichting. Een van de bekendste rechtszaken waarbij de drost de doodstraf oplegde, was de moord op ds. Johannes Ledeboer in 1780. Ook het in 1811 ingevoerde Franse strafrecht (dat in Nederland gehandhaafd is tot 1886) kende de doodstraf. Het laatste doodvonnis in Drenthe werd uitgesproken in 1846 tegen Femmechien Veenhof uit Wapserveen, die schuldig bevonden was aan brandstichting. De koning zette haar straf echter om in tepronkstelling op het schavot en een tuchthuisstraf van 20 jaar. Zie ook: Beul; Galgenberg.