Begrip

Dingspilkerk

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Kerk in de hoofdplaats van de zes vroegere dingspillen: Vries (Noordenveld), Anloo (Oostermoer), Sleen of Emmen (Zuidenveld), Diever (Dieverder dingspil), Beilen (Beilerdingspil) en Rolde (Rolderdingspil).

In deze dingspillen worden wel de oer-parochies gezien na de christianisering van Drenthe in de Vroege Middeleeuwen. Het waren ook de seendkerken, waarin de goorspraken werden gehouden. Nog eerder waren er waarschijnlijk drie dingspillen, die samenvielen met de drie oerkerspels: Noordenveld, Zuidenveld en het veronderstelde Westenveld. Waarschijnlijk waren deze al gesplitst voordat het Dekanaat Drenthe werd ingesteld. Vanuit de dingspilkerken zijn de jongere kerspels gevormd.

Literatuur