Hans Derks

(Utrecht 1962) Volleybalcoach.

Legde via een goede jeugdopleiding de basis voor de vooraanstaande rol die Dwingeloo in het »volley-bal speelt. Kwam in 1986 in Dwingeloo wonen en meldde zich daar als speler aan bij DOK. Ging direct de jongste groep, de mini's, trainen. Daarbij zaten enkele meisjes die later bij andere clubs in de eredivisie zouden spelen. Exponent van die lichting was Riëtte Fledderus, jarenlang spelverdeelster in het nationale team. Met de door hem opgeleide jeugdspeelsters leidde de gedreven Derks het eerste team van Wiechers Woonoase/DOK (de naam van de plaatselijke sponsor werd aan de oorspronkelijke clubnaam toegevoegd) naar de eerste divisie. De trainer-coach richtte zich eveneens op het opkomende beachvolleybal. In 2000 werd in Dwingeloo de eerste zelfstandige beachvolleybalclub van Nederland opgericht: Drenthe Beach. Als bondscoach was Derks ook betrokken bij de wereldtitel beachvolleybal (2002) onder 18 jaar van het duo Arjanne Stevens uit Dieverbrug en Sanne Keizer uit Doetinchem. Stopte in 2005 als trainer-coach bij DOK, maar bleef wel trainer bij het nationale beachvolleybal, inmiddels onder de naam Top Beach Nederland (TBN).