Begrip

Daltononderwijs

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Onderwijsmethode, ontwikkeld door de Amerikaanse Helen Parkhurst, waarin keuzevrijheid, het stimuleren van zelfwerkzaamheid en initiatief en onderlinge samenwerking centraal staan.

 In Italië maakte Parkhurst in 1914 kennis met de ideeën en het werk van Maria Montessori. Ze besloot uiteindelijk vast te houden aan haar eigen methode die ze in 1920 uitprobeerde op een 'high school' in Dalton (Mass.).

De Nederlandse Daltonvereniging is onderverdeeld in regio's. In 1990 werd de regio Drenthe opgericht, met vijf daltonbasisscholen. Pionier Cees Janssen wist veel Drentse scholen te interesseren voor het daltononderwijs. Hij keurde de scholen die aangaven aan de eisen van de Daltonvereniging te voldoen en voorzag ze van het daltonpredikaat. De onafhankelijkheid van elke school staat voorop, daardoor zijn de daltonscholen in Drenthe niet uniform.

In 2002 waren er 33 Drentse daltonbasisscholen, waarvan 22 met predikaat. De Asser schoolleider Chris Mailly, die tevens actief betrokken is bij de dalton-afstudeerrichting op De Eekhorst, stimuleerde mede deze regionale groei. Op zijn school begint groep 1 met keuzewerk, vanaf groep 2 start het taakwerk dat bij de kinderen persoonlijk hoort. De dagen hebben kleuren, een onderdeel van een taak kan op rode maandag zijn voltooid! De dichtstbijzijnde daltonschool voor het voortgezet onderwijs staat in Leek (Gr.).