Creswell-cultuur

Cultuur of traditie uit het Laat-Paleolithicum, genoemd naar de Engelse grotvindplaats Creswell Crags.

De Creswell-cultuur wordt gekenmerkt door grote trapezoidale spitsen of messen (Cheddar-spitsen), Creswell-spitsen en spitsen vergelijkbaar met spitsen uit de vroege fase van de Hamburg-cultuur. In Nederland kennen we slechts een handvol opgegraven vindplaatsen van deze cultuur, waaronder Siegerswoude in Friesland en Emmerhout en Zeijen in Drenthe. De nederzetting van Zeijen is opgegraven in de jaren '40 en heeft behalve duizenden vuurstenen artefacten ook een mogelijke tentring van grote stenen opgeleverd. Wellicht is deze vindplaats het restant van een basiskamp en vormen de vindplaatsen Siegerswoude en Emmerhout de resten van meer gespecialiseerde kampementen. De exacte datering van de Nederlandse vindplaatsen is niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk dateren ze uit ca. 12.000 v.Chr. en zijn ze gelijktijdig met de late Hamburg- en de vroegste Federmesser-cultuur.