Collaboratie

Verzamelnaam voor alle mogelijke vormen van samenwerking met de Duitse bezetter gedurende WO II.

In welke mate Drenten zich schuldig hebben gemaakt aan heulen met de vijand in één of andere vorm is nooit precies vastgesteld. Wel dat er aan het eind van de oorlog ongeveer 3000 NSB'ers in Drenthe te vinden waren, van wie ongeveer de helft in de landbouw werkzaam was. Meer dan de helft van de NSB'ers woonde in Noord-Drenthe en eenderde in Zuidoost-Drenthe. Lang niet al deze 'foute' Nederlanders hebben zich in de oorlog misdragen, maar zij werden vlak na de bevrijding wel door de Binnenlandse Strijdkrachten, de bundeling van verzetsgroepen, opgepakt en onder bewaking bij elkaar vastgesteld in verschillende gebouwen. Spoedig werden zij overgebracht naar Kamp Westerbork, waar in september 1945 4000 mannen en 2000 vrouwen vastzaten, niet alleen Drenten maar ook velen van buiten de provincie die in het laatst van de oorlog hier waren beland.

Van de gemeente Beilen is precies uitgezocht hoe het met de berechting van de foute Beilenaren is verlopen. De gemeente telde 140 NSB'ers en 60 landwachters. In de bijzondere rechtspleging werden 199 vonnissen uitgesproken over mensen uit de gemeente Beilen, van wie 30 een straf kregen langer dan 5 jaar. Twee personen zagen hun doodstraf omgezet in levenslang.