Locatie

Coevorden-Vechtkanaal

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Scheepvaartkanaal van Coevorden naar de Vecht (bij het gehucht De Haandrik) ter vervanging van het kronkelig riviertje de Kleine Vecht.

De concessie voor de aanleg werd in 1859 verleend aan de in 1857 door A. Slingenberg en L.B.J. Dommers opgerichte Coevorder Kanaalmaatschappij op basis van een plan ontworpen door T.J. Stieltjes. Het kanaal moest de afwatering bij Coevorden verbeteren en een scheepvaart-verbinding tussen de Overijsselse kanalen en Coevorden mogelijk maken, waarbij tevens werd gespeculeerd op een mogelijk toekomstige verbinding met de Barger venen. Het kanaal is omstreeks 1860 gereed gekomen en heeft nog steeds een functie als vaarweg.