Aafje Cnossen-Nicolaï

Functie: Schrijfster

(Weerwille 1901 - Hilversum 1995) Schrijfster.

Bracht haar jeugd door in Zuidwolde, waar haar vader hoofd van de gereformeerde school was. Zelf koos ze ook voor het onderwijs; ze trouwde in 1930 met Sjirk Cnossen, een collega die ze in Stadskanaal had leren kennen. Onder het pseudoniem Tine Nijdam begon ze in het begin van haar huwelijk te publiceren in het tijdschrift De Stuwdam. In 1940 verscheen haar sleutelroman Jan Derks, die een jaar eerder als feuilleton - van ene Fanny (later Foka) van Loon - in De Standaard had gestaan. In deze roman geeft de schrijfster een beeld van gereformeerd Zuidwolde aan het begin van de 20e eeuw. Ze schreef ook verhalen en feuilletons voor De Spiegel, Onze kinderen in gezin en school en de Elisabethbode. Na haar debuut schreef ze vooral christelijke streekromans, die in Drenthe spelen. Bekende titels zijn: De sterkste. Drentsche roman (1946); Het eerste gebod [1948] en het vervolg daarop Zijn stem [1955]; Vreemd bloed (1949) en de trilogie De wondere weg, De man zonder feestkleed en Verstild verlangen (1947, 1955, 1958).