Hendrik Clewits

Functie: Journalist

Direkteur H. Clewits tijdens Valentijnsdag bij de Drentse en Asser Courant te Assen (1966). - Bron: Drents Archief, collectie Gemeente Assen

(Dokkum 1897 - Assen 1983) Journalist en schrijver.

Begon in zijn diensttijd - tijdens de mobilisatie - te schrijven. Werkte daarna als journalist voor de Drachtster Courant en het Tiels Nieuwsblad. In 1923 werd hij redacteur van de Provinciale Drentsche en Asser Courant, vanaf 1924 nam hij tevens de taak van hoofdredacteur waar. In 1930 volgde zijn definitieve benoeming tot hoofdredacteur. In 1931 werd hij ambtenaar bij de Dienst Publieke Werken in Amsterdam, maar in 1933 keerde hij als hoofdredacteur terug bij de PDAC. In 1940 volgde de benoeming tot directeur-hoofdredacteur; dit bleef hij tot 1960 toen hij met vervroegd pensioen ging.

Op gevorderde leeftijd ging Clewits boeken schrijven. Onder zijn pseudoniem H.C. van Dockum schreef hij voornamelijk kinderboeken, volkskundige werken en reisimpressies. Al zijn boeken werden uitgegeven door (De) Torenlaan in Assen, de drukker en uitgever van de PDAC. Hij debuteerde in 1941 met het kinderboek Hoe Nine en Tut hun vacantie doorbrachten. Een jaar later volgde zijn magnum opus, getiteld Over, uit en om de Provinciale Drentsche en Asser Courant van den aanvang tot heden. In dat jaar bestonden er - op gezag van de Commissie voor de Persreorganisatie - plannen om te fuseren met het Agrarisch Nieuwsblad, maar dat ging niet door en de PDAC verdween. Na de oorlog werd Clewits met een aantal collega's van de PDAC door de Commissie voor de Perszuivering gehoord. De commissie nam hem kwalijk dat er ook in de krant doorlopend artikelen met een nationaal-socialistische strekking hadden gestaan. Clewits en zijn collega's werden voor zes maanden uitgesloten van hun werk als journalist. Vooral na 1945 bekleedde hij tal van bestuursfuncties. Ook leidde hij het toeristisch tijdschrift Ons eigen land.