Begrip

Classicisme

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bouwstijl uit het midden van de 17e eeuw die op strakke wijze gebruik maakt van de architectuur van de klassieke oudheid.

De architectuur kent een sterke symmetrie veelal aangezet met frontons en kolossale zuilen en pilasters. In Drenthe is deze stijl toegepast bij verbouw van bestaande gebouwen, zoals blijkt uit de bordestrap van landhuis Overcinge te Havelte, de uit 1654 daterende halsgevel van het Nysinghhuis (museum De Buitenplaats) te Eelde en het middendeel van havezate Laarwoud te Zuidlaren. Een indrukwekkend maar laat voorbeeld is de uit 1717 daterende gevel van havezate Oldengaerde te Dwingeloo.