Begrip

Christelijke Gereformeerde Kerken

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

De gereformeerde Noorderkerk aan de Molenstraat te Assen. urn:rights:all-reserved

Kerkgenootschap, ontstaan bij de Afscheiding in 1834 als orthodoxe protestbeweging tegen de liberale overheersing in de plaatselijke kerk.

De huidige Christelijke Gereformeerde Kerk wordt gevormd door hen die in 1892 niet meegingen met de fusie van de Christelijke Gereformeerde Kerk van 1834 en de Nederduits Gereformeerde Kerk. Er zijn 188 gemeenten, verdeeld over dertien classes; de Kerk telt ca. 74.000 leden. Drenthe telt zeven gemeenten: Assen, Emmen, Hoogeveen, Meppel, Nieuw- Amsterdam, Nieuweroord/Nieuw Balinge en Noordscheschut. In 1977 werd in Hoogeveen de generale synode gehouden van de Christelijke Gereformeerde Kerken.