Cholera

Ook: Aziatische braakloop

Besmettelijke ziekte, gepaard gaande met hevig braken en diarree, gevolgd door uitdroging, bewusteloosheid en andere verschijnselen, die dodelijk kunnen zijn.

Drenthe heeft vier cholera-epidemieën gekend: in 1832 (53 doden), 1849 (484 doden), 1854 (218 doden) en in 1866 (384 doden). Scheepvaart bracht de ziekte vanuit Rusland (1830) in Nederland. Het eerste cholerageval in Drenthe was een schipper, die vanuit Deventer in Hoogeveen aanlegde (1832). Snelle overdracht van de ziekte kon plaatsvinden doordat het oppervlaktewater, dat algemeen voor consumptie werd gebruikt, besmet was met bacillen uit uitwerpselen en afval. De meeste slachtoffers vielen daar, waar sprake was van overbevolking, slechte behuizing en gebrek aan hygiëne, zoals in de armenkolonies in Veenhuizen en in Meppel. De juiste kennis over de oorzaak van de cholera en de benodigde geneesmiddelen ontbraken.

Om de ziekte te beperken werden quarantainemaatregelen genomen, zoals een vaarverbod voor besmette schepen en het inrichten van cholerahopitaaltjes in de grotere plaatsen. Slachtoffers werden snel begraven en besmette ruimten gezuiverd door beroking. Ter voorkoming werden hygiënische en voedseladviezen gegeven. Het landelijk onderzoek (1866), dat ook in Drenthe de verontreiniging van oppervlaktewater en welputten met meststoffen aantoonde, bood nog geen oplossing. In 1883 ontdekte Robert Koch de 'komma-bacil' als ware veroorzaker van de cholera.