Buurtuig

Aangifte van strafbare feiten, met getuigenverklaringen daarover, op ding en goorsprake door buren van de in het dingspil liggende buurschappen en kerspelen De buren wezen daarna onder leiding van drost en landschrijver zelf vonnis in de vorm van boetes. Tot in de 15e eeuw werd op het ding door de buren ook geoordeeld over burgerlijke zaken. In 1652 werden door een besluit van de landsdag de buurtuigen afgeschaft. Voortaan geschiedde de aangifte door volmachten uit de buurschappen, waarna de zaak werd verwezen naar de Etstoel.