Buurtbus

Vorm van kleinschalig openbaar vervoer om plaatsen of gebieden waar geen lijndienst (meer) is toch een verbinding te geven met het interlokale busnet. Onder de vleugels van »Arriva rijden er door vrijwilligers bestuurde busjes voor maximaal acht personen op vaste trajecten en met vaste dienstregelingen. In het verleden zijn er bij een beperkt aanbod van passagiers experimenten geweest met verschillende vormen van vervoer. Zo kende de plaats Emmen in de jaren '70 de BUXI, een systeem dat het midden hield tussen een bus en een taxi. Er was geen vaste route en men moest opbellen als men van de dienst gebruik wilde maken, waarna men van huis werd gehaald. Voor het gebied tussen Coevorden en Hoogeveen werd tussen 1978 en 1980 een zgn. 'streekbuxi' ingesteld. Hier werd gereden met een klein busje en met een vaste frequentie. Iets soortgelijks was de 'haltetax' die in de periode 1982-1986 bestond in het gebied tussen Amen en Rolde.