Gerrit Broenink

Functie: Toneelschrijver

(Staphorst 1910 - Emmen 1978) Toneelschrijver.

Van beroep onderwijzer, sloot zijn loopbaan af als adjunct-directeur van de technische school te Emmen. Als schrijver debuteerde hij met toneelstukken voor kinderen. Onder zijn pseudoniem Geert van 't Hooge schreef hij een dialectrubriek voor de Emmer Courant. Zijn Drentstalige stukken, waarin liefde versus standverschil het centrale thema is, schreef hij voor 't Aol' Volk in Emmen. Bekende titels zijn: Ien is genog. Toneelspel in drie bedrijven (1949); Naojaorsregen (1950); Het stee dat hum toekomp. Spel in drie bedrijven (1951) en Mans Kroeze's testament. Blijspel in drie bedrijven (1952).