Persoon

Geert Broekhuizen

Functie: Toneelschrijver

Geboren: 1844
Gestorven: 1928

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

(Broekhuizen 1844 - De Wijk 1928) Toneelschrijver. Van beroep landbouwer. Was raadslid en wethouder van De Wijk en een aantal jaren Statenlid. 

Behoort samen met P.C.J. Meys tot de belangrijkste Drentse toneelschrijvers in de tweede helft van de 19e eeuw. Hij publiceerde ook onder het pseudoniem Uzipetus. Broekhuizen interesseerde zich voor de lexicografie en werd medewerker aan het woordenboek van J. Bergsma. Leverde aan de Nieuwe Drentsche Volksalmanak gedichten en verhalen met een romantisch karakter. Voor rederijkerskamer De Morgenstond te Koekange zou hij meer dan veertig stukken geschreven hebben, de meeste zijn verloren gegaan. Het merendeel van zijn toneeloeuvre schreef hij in het Nederlands.

Literatuur