Begrip

Brandschuit

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Noorderlijk scheepvaartmuseum
Alle rechten voorbehouden

Platbodemde schuit voor het vervoer van turf via de wijken naar de kanalen.

Brandschuiten waren platte lage schepen met veel laadvermogen. Ze werden hoofdzakelijk gebouwd in Hoogeveen en Meppel. De Hoogeveense brandschuit had een laadvermogen van ca. 10 ton en was 11 m lang en 2,6 m breed. De Meppeler brandschuit was groter, kon 20 ton vervoeren en had een lengte van ca. 13 m en een breedte van 3,1 m. De brandschuit behoort tot een 'familie' van scheepstypen uit het gebied van Zuidwest-Drenthe en Overijssel met gemeenschappelijke kenmerken. Deze vaartuigen zijn alle platbodems, hebben hoekige boorden en een geringe diepgang. Andere scheepstypen uit deze 'familie' zijn bijv. de bok, de zomp en de praam.

Literatuur

  • Lit.: H. Oelen, Het Scheepvaartcentrum Hoogeveen en zijn Scheeps(timmer)werven (Hoogeveen 1991)
  • G.J. Schutten, Varen waar geen water is: Reconstructie van een verdwenen wereld. Geschiedenis van de scheepvaart ten oosten van de IJssel van 1300 tot 1930 (Hengelo 1981).