Locatie

Brammershoop

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Hoogte (goeddeels afgegraven) op het Ellertsveld, 20,4 m boven NAP in 1900 (HAD), thans 16,9 m, in de gemeente Borger-Odoorn (tot 1998 Odoorn) bij het dorpje Eeserveen.

Langs heuvel en plaats loopt van De Kiel plm. 3 km noordoostwaarts de Brammershoopstraat om vervolgens onder een hoek van 90 graden noordwestwaarts af te buigen naar Eesergroen. Parallel hieraan vormt 2 km westwaarts boven De Kiel en op de gemeentegrens met Coevorden een ca. 1 km lang stuk straat het begin van deze weg. Het onderste stuk vormde vóór 1998 de grens tussen de gemeenten Borger en Odoorn. Ellertsveld en Brammershoop zijn genoemd naar de legendarische rovers Ellert en Brammert. Letterlijk hiernaar genoemd is het Openluchtmuseum (voorheen De Zeven Marken) te Schoonoord, hemelsbreed 2 km zuidwestwaarts van de hoogte. In een nieuwbouwwijk van dit dorp heten ook twee straten naar de rovers: Ellertstraat en Brammertstraat.