Locatie

Bovensmilde

reageer

Uw reactie

Wij zijn altijd opzoek naar reacties om de kennisbank van Drenthe uit te breiden. Wanneer u een correctie wilt doorgeven of een lemma wilt aanleveren voor de Drentse encyclopedie dan kunt u onderstaand formulier gebruiken. Ontroerende anekdotes bij een lemma of anderszins bijzondere verhalen worden niet als zodanig opgenomen in de encyclopedie. Deze reacties zullen derhalve niet in behandeling worden genomen.

Bron: Drents Archief

Streekdorp in de gemeente Midden-Drenthe (tot 1998 Smilde, tot 2000 Middenveld) aan de Drentsche Hoofdvaart tussen Assen en Smilde.

De 4 km lange voormalige veenkolonie telt vijf bruggen ter ontsluiting: Norgerbrug of Norgervaartsche Brug, Van Liersbrug, Meestersbrug of Sikkensbrug, Grietmansbrug en Jonkersbrug. De uitbouw van het dorp naar het oosten geschiedde op het zgn. Donkerslootsblok (blok IV). In 1851-55 vermeld als Boven Smilde.

In mei 1835 vestigde zich in het dorp ds. Hendrik de Cock, de voorman van de Afscheiding. Van hieruit verbreidde hij het gereformeerde gedachtegoed over Drenthe. In 1839 kwam de tegenactie: het dorp kreeg een eigen hervormd kerkgebouwtje. In 1860 werd Bovensmilde een eigen gemeente t.o.v. Smilde en in 1861 kwam er de eerste eigen predikant. De waterstaatskerk van Bovensmilde is gebouwd in 1868-1869, de pastorie in 1862. In de kerk bevindt zich een 18e-eeuws orgel, oorspronkelijk afkomstig uit de Waalse kerk te Kampen en mogelijk gebouwd door A.A. Hinsz (in 1810 omgebouwd door L. van Dam met behoud van een deel van het pijpwerk); het werd in 1897 hier geplaatst.

Andere bezienswaardigheden: het voormalige tolhuis annex keuterij (tweede helft 19e eeuw) en het beeld De Voleinding bij de Van Liersbrug, het laatste in een reeks van vier beelden die de vier Smildes (Hoogersmilde, Hijkersmilde, Smilde en Bovensmilde) met elkaar verbindt.

In mei 1977 werd in het dorp de lagere school door Zuid-Molukkers bezet. Een groot aantal kinderen met hun onderwijzers werd een tijdlang vastgehouden. Toen onder hen een ziekte uitbrak, werden zij ongedeerd vrijgelaten. De school is nadien ter voorkoming van trauma's afgebroken. Zie ook: Molukse Kapingen.