Jan Bos

Functie: Historicus

(Naaldwijk 1953) historicus, medewerker van het Drents Archief sinds 1981.
Was voorzitter van de historische afdeling van de Drentse Historische Vereniging en eindredacteur van het tijdschrift Ons Waardeel (1987-1990) en daarna redacteur van de opvolger Waardeel (1994-1996). Deed onderzoek naar en publiceerde over werkliedenverenigingen en vakverenigingen in Drenthe, havezaten en herenhuizen en verkeer en vervoer.
Was eindredacteur en medeauteur van het boek Huizen van Stand. Geschiedenis van Drentse havezaten en herenhuizen en hun bewoners (1989) (met F.J. Hulst en P. Brood). Heeft daarnaast meerdere publicaties op zijn naam staan, waaronder het hoofdstuk ‘Sociale Strijd’ in de Geschiedenis van Emmen (1989), Voor een betere toekomst. Geschiedenis van de werkliedenemancipatie in Assen (1989), Gemeentehuizen in Drenthe (1991, met P.Th.F.M. Boekholt en M.A.W. Gerding), Geschiedenis van Asser Heerensocieteit (1995, met M.A.W. Gerding), Drentse Biografieën (1989-1997, met W. Foorthuis), Reuzen op Reis. Het handschrift Schoemaker (2004, met J.K.H. van der Meer) en Het geheim van Vredeveld (2005, met H. Petrie en H. Nijkeuter). Werkte mee aan de populaire publicatiereeksen Ach Lieve Tijd. Tien eeuwen Drenthe en de Drenthe (1987-1988) en Als de dag van gisteren. Honderd jaar Drenthe en de Drenten (1992-1993).