Fré Bos

Functie: Wielrenner, ploegleider

(Nieuw-Buinen 1932) Wielrenner, coach en ploegleider.

Begon zijn loopbaan als wielrenner in 1954, werd in 1955 tweede bij het kampioenschap van Drenthe bij de nieuwelingen. Behaalde in 1957 het wegkampioenschap van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Zegevierde tot en met 1964 in 36 wedstrijden met zes Drentse of noordelijke titels en vijf maal bij het clubkampioenschap. Was van 1964 tot en met 1972 actief als ploegleider van achtereenvolgens de Melkploeg, Ketting, Klaas Oosterhof en begeleider van KNWU ploegen in Tsjecho-Slowakije, Zweden, Oostenrijk, Engeland en Mexico met renners als Joop Zoetemelk, Gerrie Kneteman, Jan Raas, Cees Priem, Jan Aling, Fedor den Hartog, Popke Oosterhof, Jans en Wicher Vlot. Was van 1972 tot 1977 ook actief in de motorcross als renner en verzorger. Keerde tot 1992 terug naar de wielersport als begeleider en trainer. Was veld-rittrainer van onder meer zevenvoudig nationaal kampioen Klaas Stobbe en Martin Hendriks.